George Enescu la 130 de ani de la nasterea sa este sarbatorit de Google
august 19, 2011 7 comentarii
Născut la 19 august 1881 în Liveni, județul Botoșani, a manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, la vârsta de 5 ani apare în primul său concert și începe studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.
„Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?”
”Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un anumit număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul.”
1-25 SEPTEMBRIE 2011
Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” a fost organizat la inițiativa dirijorului George Georgescu, în onoarea prietenului său apropiat, cunoscutul compozitor, violonist, pianist și dirijor, George Enescu.
„Creația enesciană reprezintă „firul roșu” care străbate cu consecvență toate cele 20 de ediții ale Festivalului. Prezente uneori într-un număr relativ restrâns, alteori dimpotrivă (ediția din 2001 de exemplu), lucrările lui George Enescu sunt cele care caracterizează și definesc cel mai bine spiritul acestei manifestări internaționale. Prin intermediul lor, Festivalul își justifică existența, fiind la rându-i justificat de valoarea artistică a acestor creații.”
Ioana Marghita.
Din blogosfera.
Pingback: George Enescu – 130 de ani de la nastere – Rapsodia Romana « Hai ca se poate!
Pingback: fereastra | Rokssana's Blog
Pingback: Ma indoiesc ca americanilor, britanicilor, francezilor si germanilor le pasa de poporul sirian « Hai ca se poate!
Pingback: crulic | freestyler
Pingback: A mea | Ţara vorbelor în vânt
Pingback: Recuperări « Ioan Usca
Pingback: Oamenii-ceapă « Teo Negură