Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori

Braille

Braille

Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori, marcata anual pe 13 noiembrie, se vrea a fi un semnal de alarma tras de cateva organizatii non-guvernamentale si nu numai, cu privire la problemele cu care se confrunta persoanele cu dificultati de vedere.
Data de 13 noiembrie a fost stabilita, din 1946, ca Zi Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori. Aceasta data reprezinta ziua de nastere a pedagogului francez Valentin Hauy, cel care a intemeiat prima scoala de nevazatori din lume, la Paris, in 1784. In 1771, oprindu-se in Piata Concorde, din Paris, sa ia pranzul, Hauy a fost martorul unei scene care l-a marcat : cateva persoane nevazatoare de la Ospiciul „Quinze- Vingts” erau batjocorite de localnici, care le puneau ochelari exagerat de mari, le jigneau, iar apoi le puneau sa cante. De atunci, pedagogul francez a inceput sa caute o modalitate de a-i ajuta pe nevazatori. Trei ani mai tarziu, Hauy deschidea o scoala pentru persoanele nevazatoare.

Scoala – lumina pentru o copilarie sub spectrul intunericului

6 Responses to Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori

  1. octavpelin says:

    Gabi, stiu ce sentiment au acesti copii dar si adultii nevazatori,intrucat am ajutat Asociatia de nevazatori din Brasov,o zi minunata 😦

  2. Tavi,te felicit pentru ca ai ajutat aceasta Asociatie,cred ca toti am fi mai intelegatori cu greutatile si problemele semenilor nostri daca am incerca sa-i cunoastem.
    O seara linistita!

  3. Pingback: Le Nozze di Figaro « Ioan Usca

  4. Pingback: Cam asa arata si strada mea – Multumesc domnului primar Pandele! « Hai ca se poate!

  5. Pingback: In atentia simpatizantilor liberali – Cristian Preda: Singura voce lucida din PNL e Adriana Saftoiu « Hai ca se poate!

  6. Pingback: Idealist « Teo Negură

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s