Nicolae Enea(1897 – 1960), pictor român
Surse poze:
Wikipaintings, Artmark, Artindex, Google
Nicolae Enea(1897, Lucăceşti, Bacău – 1960, Bacău), pictor român
Enea a studiat la Academia de Belle-Arte din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului G. D. Mirea, însă a participat și la cursurile Academiei Libere de Pictura unde Jean Al. Steriadi, Gheorghe Petraşcu sau Arthur Verona îl vor îndruma pe tânărul moldovean.
Prima expoziţie personală a deschis-o în 1925, iar în 1933 organiza, la Sala ”Universul”, o amplă expoziție cu lucrările pictate la Balcic. Pe Coasta de Argint Enea își schimbă paleta, Blazian observând că ”un colorit luminos şi cald se substituie acum tonalităţilor întunecate. Pasta e mult mai curată şi materia tratată cu mai multă înţelegere. Schimbarea atmosferei a fost adevărată binefacere pentru artist.” În 1934, a făcut o călătorie de studii în Italia, iar în 1938 a parcurs Macedonia, Muntenegru şi coasta dalmată.
În pofida naturii academice a studiilor de început urmate, Enea a rămas un exponent al post-impresionismului liricizat. Într-o paletă sensibilă, în pete generoase de culoare, peisajul primeşte o atenţie sporită în viziunea lui Enea. Faţă de compoziţiile cu personaje sau naturile statice, peisajul este încărcat de calităţile fizice ale spectrului, oferite de observaţia directă a fenomenelor. Natura pare privită în fugă cu forme diluate, modelate prin volume de culoare aparent lăsate în voia hazardului. Scriitorul Vasile Savin observa în gama cromatică a lui Enea un infinit joc al galbenurilor şi cafeniului, dedus la nivelul de purificare estetică şi limpezime morală a limbajului artistic. În alternanţe de verde, ocru sau rozuri, nuanţele alcătuiesc un modul pictural expresiv, înrădăcinat în teoriile cromatice ale modernismului.
Comentarii recente