1 Mai, Ziua Internationala a Muncii

1 Mai, Ziua Internationala a Muncii se sarbatoreste in toata lumea in amintirea miscarilor de protest ale proletariatului ce au izbucnit in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aceasta sarbatoare fiind cea mai mare a social-democratiei. In Romania, ea capata tenta comunista odata cu venirea la putere a Partidului Comunist, in 1945. Cum comunismul, la fel ca si fascismul, facea din orice eveniment motiv de parada , au luat nastere miscari de propaganda, defilari cu stegulete, pancarde, flori, discursuri, cantece patriotice in cinstea partidului comunist.

Imi amintesc de perioada cand sarbatoream Ziua Muncii si era frumos.In copilaria mea, (of, ce ce mult a trecut de-atunci) era chiar frumos si abia asteptam sa mergem la defilare cu parintii.Dimineata pe la ora 6.00 se dadea desteptarea cu muzica de fanfara.Trecea un camion cu fanfara uzinei si ne trezea cu cantarea ! mai muncitoresc.Incepea forfota in case si oamenii se pregateau sa mearga la defilare.Intotdeauna de 1 mai aveam narcise albe si liliac, asa ca mergeam la defilare cu un buchetel de flori.Uneori, defilam in caruri alegorice impodobite tare frumos.Dupa defilare mergeam la padure sa mancam mici, sa bem suc sau sirop, vata pe bat, turta dulce, acadele si alte dulciuri care numai de 1mai si 23 august se gaseau.Era frumos atunci.Si oamenii erau altfel.

Am crescut si totul s-a schimbat.Deja intrasem in noua era si totul devenise de nesuportat.Deja eram si eu om al muncii si de 1 mai aveam de facut stegulete si flori din hartie creponata.Colegele mai varstnice ne invatau cum sa facem flori frumoase.Apoi ne pregateam pentru defilare.Nu era permis sa lipsim,se facea prezenta si riscai mult daca nu erai prezent.Singura noastra mangaiere era ca de 1 Mai si de 23 august erau cam singurele zile din an cand mancam mici(daca mai prindeam) si beam Pepsi(daca aveam noroc).Daca nu,gaseam noi altceva,macar floricele de porumb si seminte.

“1 mai muncitoresc”

Versurile: Maria Ranteş
Muzica: Ciprian Porumbescu

Rîde iară primăvara,
Peste cîmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara,
C-a venit Întîi de Mai!

Muncitorii au pornit
Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
Şi ei azi sărbătoresc
Unu Mai muncitoresc.

Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
Muncitorii-n joc şi cînt,
Prăznui-vor în toţi anii
Libertatea pe pămînt.

Peste mări şi peste ţări,
Se adună pe cărări,
Lumea toată în alai
Pentru al nostru Întîi de Maï.

1 Mai muncitoresc dupa 1989.

Din blogosfera.

Theodora.Branza vrea sa se plimbe cu “vitamina Udrea” prin colegiul sau ca fie sigur ca mai castiga inca un mandat de parlamentar la viitoarele alegeri

Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 15

Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 16

Caius.Cireşica

Clipe de Cluj.Muzeul Naţional de Artă din Cluj

Clipe de Cluj.Tîrgu Mureș (I)

Mirela Pete.De Armindeni

Daurel.Povara moştenirii (updatat sâmbãtã)

Gina.”cum a fost posibil

CELLA.alfabet, nevorbirii

Tavi.“OMUL DE AFACERI” ELAN SCHWARTZENBERG A FACUT UN GHISEFT:A CONFIRMAT SAMBATA LA RTV CA A PRELUAT 92%DIN ACTIUNILE POSTULUI DE TELEVIZIUNE REALITATEAT V!

Tavi.MANIFESTUL POLITIC AL ROMANILOR IN GARA TERMINI REFUGIATI DIN CALEA DICTATURII REGIMULUI BASESCU-PDL