19 mai,Ziua Mondiala de luptă împotriva Hepatitei

Update:Asociatia Pacientilor cu Afectiuni hepatice din Romania (APAH-RO).

Petitie:” Pacientii afectati de hepatita au nevoie urgenta de Programul National pe Hepatite! Nu ne ignorati dreptul la viata!”

Site-ul APAH-RO, www.hepato.ro, le oferă celor interesaţi posibilitatea de a afla mai multe despre afecţiunile hepatice şi accesul la tratament, oferindu-le oportunitatea de a-şi spune povestea, de a face reclamaţii şi de a pune întrebări.

Ziua Mondiala de luptă împotriva Hepatitei.In fiecare zi, in jur de 500 de milioane de oameni infectati cronic cu virusurile hepatitei B si C suporta consecintele medicale pe termen lung ale unei boli inca nerecunoscute universal ca o prioritate de sanatate publica.
Hepatita B, cea mai serioasa forma de hepatita virala, infecteaza cronic peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume, sporind riscul pentru complicatii hepatice grave precum ciroza si cancer hepaticii.
In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica Biii. Pentru o zi, in data de 19 Mai, aproximativ 200 de grupuri de pacienti se unesc pentru a atrage atentia lumii asupra hepatitei virale si pentru a imbunatati, astfel, preventia si tratamentul.
Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA) a stabilit Ziua Mondiala a Hepatitei in 2008. Aceasta initiativa condusa in intregime de pacienti mobilizeaza comunitatea mondiala in lupta impotriva hepatitei virale, o amenintare globala reala.
Numai Hepatita B afecteaza mai mult de o treime din populatia lumii, 2 miliarde de oameni avand dovezi care confirma ca au intrat in contact cu virusul. Virusul hepatitei B este responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer hepatic din lume si provoaca anual in jur de 1 milion de decese.

In Romania, aproximativ 1 milion de oameni (intre 2% si 7% – potrivit estimarilor OMS) sunt infectati cronic cu virusul hepatitei B. Cele mai frecvente cai de transmitere a virusului sunt calea sexuala si cea verticala, de la mama la fat.

World Hepatitis Day

Din blogosfera.

Ioan Usca.Hoţii de timp

Mirela Pete..Sophia Grojsman. Parfumieri de top (parf. 31)

Elisa.Vremuri,vremuri…

Dispecer Blogosferă.Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!

5 Responses to 19 mai,Ziua Mondiala de luptă împotriva Hepatitei

  1. Pingback: Vremuri,vremuri… « Elisa-gradina mea de vis

  2. APAH-RO says:

    Am marcat si noi Ziua Mondiala a Hepatitei asa cum am putut mai bine. Am incercat sa atentionam si in cateva orase am impartit pliante informative si am organizat conferinte de presa. Am adus in atentie si un studiu despre care puteti gasi informatii pe site-ul nostru si in curand vom veni cu cateva completari utile pe blogul asociatiei. Vremea ne-a cam dat peste cap planurile, dar tot a fost bine.
    Ceea ce ma ingrijoreaza insa, este ca in ultimul timp primesc povesti tot mai triste din partea pacientilor, destul de marginalizati la serviciu daca au o afectiune hepatica. Ce e mai grav insa, uneori chiar familia ajunge dinj prieten dusman.
    Noi continuam sa facem presiuni si incercam ca in ciuda vremurilor de criza sa le aducem aminte celor care ne conduc de importanta depistarii la timp a hepatitei si mai ales de tratarea acesteia la timp. Lucrurile par sa se miste cat de cat, dar inca am temeri mari ca nu cumva pacientilor sa li se intrerupa terapia. Si de la O saptamana la alta vestile primite ma fac sa cred ca asta s-ar putea intampla la un moment dat.
    Si atunci toata munca de pana acum a fost inutila! Tot efortul pacientilor si al medicilor se pierde. E important ca incet, dar sigur autoritatile incep sa mai constietizeze problema. Poate si pentru ca sunt multe presiuni la nivel mondial si european in mod particular.
    Insa noi ca asociatie nu putem lasa gada jhos cat inca mai avem liste de astepare, iar un program de screning inca nu se prefigureaza la orizont. Tocmai de aceea nu am renuntat la ideea petitiei pentru un program national pe hepatite.
    Multa sanatate pacientilor cu orice afectiune!
    Si nu uitati testati-va pentru hepatita B si C. S-ar putea sa fie testul salvator!

  3. Va felicit pentru actiunile dvs. si va multumesc.
    Avem si noi in familie un caz de bolnav de hepatita C.se pare ca a luat virusul hepatitei C in urma vizitei la stomatolog.

  4. anonim says:

    Informatii despre hepatita cronica virala C pe http://hepatita-c.net, http://hepatita-c.gatworks.net

  5. Multumesc pentru informatii.Sper sa fie de folos celor care au aceasta boala grava.

Lasă un comentariu