23 mai-Ziua Parcurilor din Carpaţi


N-am stiut despre aceasta zi pana acum vreo doua zile cand am primit un e-mail de la WMF:Ziua Parcurilor din Carpaţi.

Cred ca e o initiativa minunata, sper sa fie si Ziua oraselor pe unde trece Dunarea (poate ca exista asemenea zi).

La inițiativa WWF, pe 23 mai parcurile naționale, naturale și geoparcuri din 5 țări traversate de lanțul Munților Carpați vor sărbători pentru prima oară Ziua parcurilor din Carpați. WWF, cu sprijinul Ogilvy România, a inițiat o campanie regională de informare a publicului larg asupra importanței parcurilor din Carpați, dar și asupra problemelor cu care acestea se confruntă. Campania se desfășoară, concomitent, în România, Cehia, Slovacia, Serbia și Ucraina

De ce o zi a parcurilor din Carpați?

Parcurile din Carpați ne fac cadou, de mii de ani, resursele necesare pentru a putea trăi : apă, aer curat, surse de hrană și nu numai. Altfel spus, parcurile din Carpați ne fac cadou ani de viață.

• Munţii Carpaţi găzduiesc cea mai mare arie de păduri seculare din Europa precum şi cea mai mare parte dintre pădurile de fag de pe continent.

• Carpaţii sunt ultima regiune din Europa care poate oferi spaţiu de viaţă viabil pentru carnivorele mari. Peste 8.000 de urşi, 4.000 de lupi şi 3.000 de râşi pot fi găsiţi aici.

• Peste 80% din resursele de apă potabilă ale României (excluzând Dunărea) şi 40% din resursele de apă potabilă ale Ucrainei provind din Carpaţi.

• Carpaţii formează un adevărat “pod” între pădurile din nordul Europei şi cele din sud şi vest. Astfel, sunt un coridor de importanţă vitală pentru plantele şi animalele din întreaga Europă.

Pentru toate aceste daruri, parcurile din Carpați merită o zi a lor, în care să le promovăm lumii întregi.

Considerăm că este foarte important ca oamenii să înţeleagă rolul esenţial pe care ariile protejate îl au în păstrarea valorilor naturale, spirituale şi culturale care ne definesc. O naţiune conştientă de aceste valori şi potenţialul lor are toate şansele să aleagă un viitor în care Natura ne va oferi siguranţa resurselor de care societatea noastră are nevoie.

Tot in 23 mai e si Ziua mondială a broaştelor ţestoase (World Turtle Day).

Va doresc o  duminica frumoasa!

MirelaCaiusIoan UscaDispecer Blogosferă, Theodora,Elisa, Daurel, Gina, Tavi,

4 Responses to 23 mai-Ziua Parcurilor din Carpaţi

  1. octavpelin says:

    Gabi,multumesc pentru informatie ,esti geniala,o duminica frumoasa 🙂
    p.s.ai o dedicatie muzicala.

  2. Pingback: Floare de crin « Elisa-gradina mea de vis

  3. Iti multumesc Tavi.Cred ca ar trebui sa se vorbeasca si despre aceasta zi.

  4. Pingback: Diversitate « Ioan Usca

Lasă un comentariu