Ziua Naţională a Norvegiei sau Ziua Constituţiei

Azi dimineata am citit la evenimentele zilei ca ziua de  17 mai e sarbatoarea nationala a Norvegiei, Ziua Naţională a Norvegiei sau Ziua Constituţiei.

Imediat am cautaat sa aflu mai multe despre aceasta zi de sarbatoare si am adunat mai multe  informatii din care am selectat cateva fragmente ca sa ne facem si noi o idee despre cum isi sarbatoresc europenii zilele lor nationale.

Imnul National a Norvegiei – Ja, Vi Elsker Dette Landet („Da, iubim acest pământ”)….
În anul 1814 Norvegia şi-a adoptat Constituţia, acest eveniment fiind sărbătorit pe data de 17 mai. Prima celebrare a acestei zile de către parlamentul norvegian a avut loc în 1836, iar din acel an data de 17 mai a devenit Ziua Naţională a Norvegiei.Norvegia (bokmål: Norge, nynorsk: Noreg) sau Regatul Norvegiei (Kongeriket Norge, Kongeriket Noreg) este un stat în Europa de Nord, situat în vestul Peninsulei Scandinave, între Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barents şi Marea Norvegiei), Federaţia Rusă, Finlanda şi Suedia. Este divizat in 19 districte (fylke). Oraşe principale ale Norvegiei sunt: Oslo (capitală statului), Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø şi Molde.

Celebrarea acestei zile incepe cu defilarea copiilor, o parada la care participa numai baieti.fetelor li s-a permis sa participe pentru prima oara doar din 1899 .

O coincidenta istorica a facut ca Cel de-al Doilea razboi Mondial sa se termine pentru Norvegia in 8 mai 1945, cu noua zile inainte de Ziua Constituţiei.

Un aspect aparte a acestei zile e faptul ca Ziua Constituţiei este de natura non-militara.Peste tot in Norvegia, copiii defileaza cu multe steaguri care formeaza elementele centrale ale paradelor.Fiecare scoala elementara de district cu fanfara scolii. Copiii care defileaza aduna copiii din comunitate, deseori se opresc la casele cetatenilor  in varsta, memoriale de razboi etc. Cea mai mare parada are loc in Oslo la care participa 100.000 de oameni la festivitatile din centrul orasului.Aceasta parada este transmisa la televizor in fiecare an cu comentarii privind costumele, bannerele…la parada din Oslo participa 100 de scoli, fanfare si trece prin fata palatului regal de unde familia regala ii saluta pe oameni din balconul palatului.

Site dedicat Norvegiei

Din blogosfera.

Daurel.O opinie, Gina.mana care impinge leaganul, Caius.Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 33, Theodora.Pe 19 mai suntem solidari cu Basescu si clica lui sau ne solidarizam intre noi?,Ioan Usca.Obscenităţi triviale, Mirela Pete.Despre zelist sunt zvonuri că pe viitor ne vor alcătui şi blogrollul

10 Responses to Ziua Naţională a Norvegiei sau Ziua Constituţiei

 1. Minunat, Gabita!!!
  Iti multumesc mult ca ai grija de mine si ma trimiti la toate intalnirile importante! Intr-on companie demna de invidie!!!
  O seara buna!

 2. Pingback: Lagărele din Balta Brăilei… « Consiliul Naţional al Blogosferei

 3. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 34 « Caius

 4. Si eu iti multumesc, Gina.
  Sper ca am reusit sa descriu destul de bine cum sarbatoresc norvegienii ziua lor. 🙂
  O zi frumoasa!

 5. Pingback: 19 Mai « Ioan Usca

 6. octavpelin says:

  Gabi,felicitari pentru aceasta postare geniala,a zilei Norvegiei si cum sarbatoresc acestia,se vede educatia si civilizatia ,o zi minunata 🙂
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 7. Tavi, acum am vazut mesajul tau pentru care-ti multumesc.
  tocmai de aceea am postat acest articol, m-am documentat destul de mult…ca sa aflam si noi cum sarbatoresc alti europeni ziua lor.

 8. Dumitru says:

  Salut, cer o informatie de la respectabilii mei concetateni din Norvegia,pasaportul temporar e valabil la angajare?/,Autoritatile il recunosc???Multumesc frumos

 9. ppxx says:

  da e valabil,dupa ce ai contract in 2 luni o sa iti dea un nr.personal si nu mai ai nevoie de pasaport numai cand iesi din tara.succes

 10. Multumim pentru informatii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s