Indicele glicemic
august 16, 2010 2 comentarii
Daca pana de curand, hidrocarburile erau evitate instant in alcatuirea dietei, cercetarile arata ca nu trebuie sa ne fie frica de glucide. In realitate exista glucide bune si glucide rele. Cum diferentiem intre ele?
Aici intervine indicele glicemic, definit ca baza fiziologica a clasificarii alimentelor cu carbohidrati. Carbohidratii buni sunt cei care furnizeaza energie fara a solicita foarte mult metabolismul.
Indice glicemic mare
Sirop de porumb | 115 | Bere | 110 |
Glucoza (dextroza) | 100 | Sirop de glucoza | 100 |
Cartofi prajiti, cartofi frantuzesti | 95 | Sirop de grau, sirop de orez | 100 |
Telina fiarta | 85 | Morcovi (fierti) | 85 |
Orez fiert | 85 | Fulgi de porumb | 85 |
PopCorn (fara zahar) | 85 | Pastarnac | 85 |
Piure de cartofi | 80 | Gogosi | 75 |
Orez cu lapte (cu zahar) | 75 | Pepene verde | 75 |
Covrigi | 70 | Bagheta paine alba | 70 |
Biscuiti | 70 | Briose | 70 |
cola, bauturi racoritoare, sucuri | 70 | Faina de porumb | 70 |
Corn/ Croissant | 70 | Taitei | 70 |
Mamaliga, malai | 70 | Chipsuri | 70 |
Cereale rafinate (cu adaos de zahar) | 70 | Zahar alb | 70 |
Risotto | 70 | Biscuiti | 70 |
Zahar brun | 70 | Sfecla, sfecla rosie (fierte) | 65 |
Cuscus, gris | 65 | Leguminoase fierte | 65 |
Sirop de artar | 65 | Marmelada (cu zahar) | 65 |
Gutui (conserva / gem / jeleu, cu zahar) | 65 | Musli (cu adaos de zahar sau miere adaugat …) | 65 |
Stafide (rosii si aurii) | 65 | Paine de secara (30% din secara) | 65 |
Serbet (cu adaos de zahar) | 65 | Porumb dulce | 65 |
Paine din cereale integrale | 65 | Banane (coapte) | 60 |
Miere | 60 | Inghetata (normala, cu adaos de zahar) | 60 |
Maioneza | 60 | Pepene galben | 60 |
Pizza | 60 | Ketchup | 55 |
Mustar (adaos de zahar) | 55 | Nutella | 55 |
Orez rosu | 55 | Spaghete (bine fierte) | 55 |
Sushi | 55 | Tagliatelle (bine fierte) | 55 |
Poate ii intereseaza indicele glicemic si pe:
Theodora.De ce ii uraste Basescu Traian pe cei care gandesc?
Pingback: Roşiile « Elisa-gradina mea de vis
Pingback: Cat de rau a ajuns SIE? « Hai ca se poate!