Evenimente importante ale zilei de 14 martie

 

Carol I al Romaniei

14 martie 1881: Parlamentul a votat Legea prin care România devenea regat. Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

 

Biblioteca Centrală Universitară din București

14 martie 1895: Regele Carol I al României inaugurează Biblioteca Centrală Universitară din București

Biblioteca Centrală Universitară din București, prescurtat BCU, este biblioteca frecventată în special de studenți, dar și de ceilalți participanți la viața academică. Este situată în Palatul Fundației Universitare Carol I, sediul fostelor Fundații Regale.

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de regele Carol I și a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau. Construcția clădirii a fost finalizată în 1893 iar în următorii doi ani așezământul, numit Fundația Universitară Carol I, a fost dotat și amenajat. Inaugurarea a fost făcută de regele Carol I la 14 martie 1895. În 1911, sub conducerea aceluiași arhitect, edificiul este extins și este dat în folosință la 9 mai 1914.

Prin Decretul nr. 136, la 12 iulie 1948, Biblioteca Fundației Universitare devine Biblioteca Centrală a Universității „C.I. Parhon” din București.

 

Albert Einstein

14 martie 1879: S-a născut Albert Einstein, fizician americano-elveţian de etnie evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1921. Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei. Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul ştiinţei. A fost un activ militant al păcii şi susţinător al cauzei poporului evreu căreia îi aparţinea. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii. (d. 1955)

Din blogosfera

Ioan Usca.Flori

Caius.Inocentul – 25

Mirela Pete.Raport anual Fundația Danis, semnat Dexign

Gina.la schimb

Daurel.Ce s-a vrut si ce-a rezultat

Tavi.CELE CINCI CONFEDERATII SINDICALE ORGANIZEAZA PE 16 MARTIE UN MITING DE PROTEST IMPOTRIVA REGIMULUI BASESCU SI A CABINETULUI SAU CARE VREA SA IMPUNA NOUL COD AL MUNCII!

Theodora.Ziua portilor deschise la departamentele PSD, joi 17 martie 2010

One Response to Evenimente importante ale zilei de 14 martie

Lasă un comentariu