Frontul Renaşterii Naţionale,partid unic şi totalitar

king_carol_ii_of_romania

Update:Guvernul se stabileşte la Cotroceni

In calendarul zilei de 16 decembrie am citit ca in 1938 este înfiinţat Frontul Renaşterii Naţionale, sub conducerea regelui Carol al II–lea.

M-a interesat sa aflu mai multe despre acel partid pentru ca preth_15904a se potriveste situatia din politica de acum cu acea zi din istoria Romaniei.Pentru ca istoria se repeta si noi nu invatam din greseli,ba chiar le repetam,cred ca e bine sa citim aceasta lectie de istorie a Romaniei.Poate ca sunt si altii ca si mine care sunt doritori sa cunoasca,sa invete.

După alegerile din iunie 1939, câştigate de FRN, devenit partid unic, un decret–lege cerea tuturor deputaţilor şi senatorilor să poarte uniforma FRN şi să presteze juramânt de credinţă regelui.
Regele Carol al II-lea (1930-1940) a încercat să diminueze rolul Parlamentului încă de la începutul perioadei de Restauratie (1930). Guvernele Iorga – Argetoianu (1931-1932) si Gh. Tătărescu (1934-1937) au fost folosite de rege pentru a controla puterea politică. Guvernarea national-crestină din 1937 a reprezentat practic primul pas spre lichidarea Parlamentului. Constitutia din 20 februarie 1938 conferea Parlamentului român un rol decorativ, cu atributii mult mai reduse în favoarea prerogativelor regale. Regimul parlamentar este înlocuit cu unul autoritar. Noua constitutie pune capăt separării puterilor în stat. Partidele istorice sunt desfiintate formal si în locul lor apare Frontul Renasterii Nationale devenit apoi Partidul Natiunii.

„Invitaţia pe care ne-o faceţi de a intra în Frontul Renaşterii Naţionale nu o putem accepta din următoarele motive. Frontul Renaşterii Naţionale s-a înfiinţat nu prin manifestarea liberă şi spontană a opiniei publice, ci prin decret regal. Acest  partid este întemeiat pe baza noii Constituţii a statului şi cu menirea să susţină principiile pe care ea este clădită. Frontul Renaşterii Naţionale susţine un regim dictatorial, cu toate consecinţele lui, în timp ce noi credem în democraţia naţională şi în regimul constituţional bazat pe răspunderea ministerială reală.”

(Iuliu Maniu, despre Frontul Renaşterii Naţionale, 1939)
Decret-lege pentru transformarea Frontului Renaşterii Naţionale în Partidul Naţiunii

(22 iunie 1940)

Art. I. Frontul Renaşterii Naţionale devine partid unic şi totalitar, sub denumirea de Partidul Naţiunii. El va funcţiona sub conducerea supremă a Majestăţii Sale regelui.

Art. II. Partidul Naţiunii îndrumează viaţa morală şi materială a naţiunii şi statului român. El este o instituţiune de drept public.

Art. III. Conducătorul suprem numeşte forurile superioare ale partidului, care sunt singurele răspunzătoare.

Art. IV. Normele de organizare, funcţionare şi disciplină vor fi hotărâte de conducerea supremă.

Monitorul oficial , din 22 iunie 1940
Sursa

2 Responses to Frontul Renaşterii Naţionale,partid unic şi totalitar

  1. Pingback: Articol preluat:O ţară numită portocalia ! « Supravietuitor's Blog

  2. Pingback: 20 decembrie 1937 « Supravietuitor's Blog

Lasă un comentariu