George Enescu (19 august 1881 -4 mai 1955), cel mai important muzician român

George Enescu interpretând Poemul de Chausson

George Enescu(n. 19 august 1881, Liveni, Botoșani – d. 4 mai 1955, Paris) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român.

Născut la 19 august 1881 în Liveni, județul Botoșani, a manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, la vârsta de 5 ani apare în primul său concert și începe studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.
”Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un anumit număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul.”

13 Responses to George Enescu (19 august 1881 -4 mai 1955), cel mai important muzician român

  1. Pingback: Diureză « Ioan Usca

  2. Pingback: O hotarare lipsita de intelepciune si echilibru – PC merge singur in alegerile locale « Hai ca se poate!

  3. Marian din...Berceni says:

    Avem noi oamenii , iar noi romanii mai presus decat toti pe lume, talentul de a …comemora, de a deplange, oameni care au fost.Avem talentul de a ucide privighetorile pentru a putea avea apoi motiv de…comemorare si de exprimarea regretului.Enescu…a cantat pentru soldatii romani raniti in timpul razboiului mondial, Enescu a facut ca Roamania sa fie cunoscuta prin cel mai la indemana mijloc de ” comunicare ” : MUZICA. cu toate acestea n-am auzit ca vre-un roman { din aceia ce aveau mai multa ” carte ” …intelectual;i cum le-am spune azi} indiferent din ce categorie sociala …sa fi protestat atunci cand compozitorul , muzicologul , muzicianul, pianistul , dirijorul …Enescu a fost evacuat din casa sa { azi Muzeul Muzicii…aia cu aia doi lei in dreapta si in stanga usii de la intrare si a fost ” cazat intr–o locuinta insalubra…uita de toti si de toate.Nimeni n-a protestat nici cand acesta a ales calea exilului decat sa „traiasca” sub comunisti!Azi avem Festivalul Enescu…sub inaltul patronaj al Presedentiei Romaniei…Oare de cate ori ” presedintele ” basescu a ascultat un concert pentru pian…din compozitiile lui Enescu ? Mai important este si cati …tineri se duc la asemenea manifestari. degeaba se face ” zicere” in presa…l-am uitat pe Enescu…ca de obicei!

  4. Pingback: Curtea de Apel Bucureşti a admis astazi cererea patronului OTV privind înfiinţarea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) « Dum spiro, spero

  5. Marian din...Berceni says:

    Azi lumea culturala romaneasca a pierdut un Mare Maestru: Johnny Raducanu a plecat putin sa moara.Nu s-a dus printre stele…a plecat dintre noi …sa moara . Dumnezeu sa-i dea odihna binemeritata!

  6. Pingback: straina « Rokssana's Blog

  7. Pingback: Miercurea fără cuvinte. Zoo Budapest II « Mirela Pete. Blog

  8. Pingback: La multi ani tata! La multi ani Victor Ponta! La multi ani Virgil Raducanu! « Hai ca se poate!

  9. Pingback: MIERCUREA FĂRĂ CUVINTE : Este toamnă şi în cămara mea « Stropi de suflet la vedere

  10. Pe toti ii uitam si chiar ii alungam, mai putin pe cei cu palate, pe cei cu masini tari si conturi in banci.

  11. Odihneasca-se in pace!
    Mi-era drag si ca om.

  12. Marian din...Berceni says:

    Aia cu ” palate , masini tari si …conturi in banci”…aia te alunga ei pe dumneata, sau pe mine ,sau pe altii ce nu au ” reusit’ in viata …ca ei!In rest se poate cita un vechi proverb rusesc {?} pe care l-am memorat pe cand citeam ” Port Arthur” al lui Semionov, proverb ce zice cam asa: Intotdeauna …aurul se duce la fundul apei , iar rahatul…pluteste!Cei buni { s-imi place sa consider ca si noi facem parte dintre acestia} ne cam ducem la fundul apei…ceilalti…..aia cu palate si…conturi in banci…plutesc.O dovada in plus a lipsei de …consistenta.

  13. Eu zic ca avem si noi o mare vina fiindca le permitem celor mai nesimtiti si ticalosi sa ne dea deoparte.
    Insa cei mai vinovati de asta sunt cei care fac legea si n-o respecta.Cum de li se permite ticalosilor sa faca tot ce doresc fara a fi opriti, pedepsiti?

Lasă un comentariu