Emil Cioran (8 aprilie 1911- 20 iunie 1995), filozof și scriitor român stabilit în Franța

Emil Cioran

Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit ca apatrid (fără cetățenie) până la moarte.Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană.

După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnosticism, apărându-i evidentă „incoveniența existenței”.

În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann și Ludwig Klages.

Emil Cioran, supranumit „filosoful disperării”, ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 8 aprilie

Descris de editorii AFP drept un „aristocrat al dubiului şi un dandy al metafizicii”, scriitorul român Emil Cioran, ale cărui opere au fost scrise majoritar în limba franceză, decedat la Paris în 1995, ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 8 aprilie.

COMENTARIU: A doua moarte a lui Emil Cioran

Onor statul român, cocoşat de austeritate, şi-a întors buzunarele pe dos, a ridicat din umeri a neputinţă şi s-a pleoştit în poziţia „ghiocel”: n-are bani de adus acasă frânturile din viaţa lui Emil Cioran.

Biblioteca Centrală Universitară şi TVR nu au reuşit să cumpere niciunul din manuscrisele şi documentele lui Cioran

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR), care au participat împreună la licitaţia manuscriselor şi documentelor lui Emil Cioran, nu au reuşit să achiziţioneze niciun obiect al scriitorului, întrucât un licitator a plătit pentru toate loturile la sfârşitul licitaţiei.

Toate obiectele lui Emil Cioran scoase la licitaţie joi au fost cumpărate de un român , pentru suma de 405.000 euro. Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon.

Din blogosfera.

Theodora.Un barbat de 41 de ani a murit in fata spitalului desfiintat SAU Ce le doresc eu celor care au hotarat desfiinarea spitalelor

Ioan Usca.Pisikalia – 3

Gina.Bourbon Jazz Unit

Tavi.REGIMUL CRIMINAL BASESCU-EXTERMINA SI COPII CU DIZABILITATI-SPITALUL TUTOVA -CARE TRAIA DIN SPONSORIZARI A FOST DESFIINTAT!

One Response to Emil Cioran (8 aprilie 1911- 20 iunie 1995), filozof și scriitor român stabilit în Franța

Lasă un comentariu