Ziua Internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului


1389.8 Holocaust CAstăzi este Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Fascismului şi Antisemitismului . În fiecare an, pe 9 noiembrie, sunt comemorate victimele „Nopţii de cristal”.
Din 1935, evreilor li s-a luat cetăţenia germană şi li s-a interzis să mai ocupe funcţii guvernamentale. Cei mai mulţi evrei germani angajaţi şi-au pierdut slujbele, locurile lor de muncă fiind luate de şomerii „puri” din punct de vedere etnic. Pe 9 noiembrie 1938, naziştii au provocat un pogrom împotriva afaceriştilor evrei, pogrom cunoscut sub numele de Kristallnacht („Noaptea de cristal”). Acest nume a fost folosit deoarece numeroasele geamuri şi vitrine sparte făceau ca străzile să pară acoperite cu cristal.  În această noapte, în anul 1938, toate vitrinele magazinelor evreieşti din Germania şi Austria au fost sparte de către bande de nazişti. Peste 30.000 de evrei au fost trimisi în taberele de concentrare, iar alţi 100 au fst omorâţi. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse.Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietăţile lor fiind confiscate de guvernul nazist.
1938_interior_of_berlin_synagogue_after_kristallnacht
În această noapte, în anul 1938, toate vitrinele magazinelor evreieşti din Germania şi Austria au fost sparte de către bande de nazişti. Peste 30.000 de evrei au fost trimisi în taberele de concentrare, iar alţi 100 au fost omorâţi. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse.
Naziştii şi-au atins scopurile prin persecutarea şi uciderea celor consideraţi impuri, pricipalele ţinte fiind evreii, romii, Martorii lui Iehova şi homosexualii.Naziştii au iniţiat programe de exterminare a membrilor „slabi” sau „nepotriviţi” din rândul populaţiei proprii. Este vorba de Programul de eutanasie T-4 în timpul desfăşurării căruia au fost ucişi zeci de mii de germani handicapaţi şi bolnavi incurabili.

One Response to Ziua Internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului

  1. Pingback: Ziua Internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului, 9 noiembrie 1938 « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s